Is dit jouw moment
23 maart 2021

Monique van Lierop

Perfectionisme: een last of een zegen?


De moed van imperfectie

Ben jij iemand die de lat altijd lekker hoog legt, hoge eisen aan zichzelf stelt? Wil jij altijd optimaal presteren, het beste uit jezelf halen?  Ben jij niet van de zesjes maar toch minimaal een 8 1/2? Als je deze vragen met ja beantwoord is de kans groot dat je een perfectionist bent. In dit blog leg ik je de plussen en minnen van perfectionistisch gedrag uit en help ik je om ook lekker imperfect te zijn!

Volgens Van Dale betekent perfectie de  “afwezigheid van fouten of gebreken”, volmaaktheid dus. Wist je trouwens dat vrouwen veel vaker perfectionistisch zijn dan mannen? Waar vrouwen vooral hoge eisen aan zichzelf stellen verwachten mannen juist heel veel van anderen.

perfectionisme

Kenmerken van perfectionisme

Iemand die perfectionistisch is gaat altijd voor het hoogst haalbare resultaat. Dit gaat gepaard met discipline, gedrevenheid, ambities, een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een enorme ijver. Dat klinkt goed zou je zeggen want hier worden een aantal kwaliteiten opgesomd die je kunnen helpen goed te presteren. Maar helaas is perfectionisme ook een valkuil. Door die ijver, grote ambities en gedrevenheid verlies je andere dingen uit het oog, bijvoorbeeld dat wat jij voor ogen hebt niet haalbaar is; je bent dus niet altijd even realistisch.

Perfectionisme heeft dus ook een aantal negatieve kanten, Als perfectionist kun je niet goed tegen fouten, vind je het lastig te relativeren, te delegeren, ben je erg kritisch op jezelf en op anderen en lukt het niet goed om te genieten van successen. Dit is gevaarlijk. Op de lange termijn loop je een risico op burn out.

Hoe komen we aan dit perfectionistische gedrag?

Voor een deel zit dit gedrag gewoon in ons karakter. Je bent er mee geboren of niet. Voor een ander deel speelt onze opvoeding hier een rol. De hoge verwachtingen die ouders soms van hun kind hebben stimuleert het ontstaan van perfectionistisch gedrag.

Ook de sociale omgeving kan een rol spelen. De druk om te presteren is groot en die begint al op de basisschool waar kinderen moeten presteren om een goede Cito toets te maken. Later is er de druk op de student door de beperkingen van de prestatiebeurs. Als volwassene moeten we van onszelf een min of meer “perfect leven leiden; altijd alles op orde en blijven glimlachen.

Perfectionisme

Is het nou goed of juist niet zo goed om perfectionistisch te zijn?

Perfectionisme heeft een paar mooie en handige kanten die je kunnen helpen als je bijvoorbeeld een prestatie moet leveren. Echter, de risico’s en valkuilen zijn dusdanig dat je op moet passen jezelf niet in de problemen te brengen. Dus, het is helemaal prima om imperfect te zijn!

Tot  slot nog enkele tips die je hierbij kunnen helpen:

  • Probeer meer los te laten: zie de angst die loslaten oproept onder ogen en accepteer dat dit gevoel er even bij hoort. Gun jezelf de ontspanning die daarna komt… 😊
  • Realiseer je dat de wereld niet perfect is en jij ook niet: en dat is helemaal oké.
  • Wees lief voor jezelf
  • Kijk eens door de ogen van een ander naar jezelf. Hoe zou een ander je zien?
  • Hoe perfect kun je en wil je zijn?

Lees tip: De moed van imperfectie door Brené Brown. Vind je dat je na het lezen van dit blog wel wat meer balans kan gebruiken lees dan ook dit blog met https://soyellowcoaching.com/5-tips-voor-een-leven-in-balans/ .