Met overtuiging stappen zetten

Online coaching door onderwijs- en zorgexpert

Online coaching

In coaching gaat het om de dialoog en als de coaching online plaatsvindt dan kan dit zijn via email, chat, app of beeldbellen. Zowel bij de traditionele face to face (f2f) coachen als bij online coachen is het doel het teweegbrengen van gedragsverandering

De Australische psycholoog Anthony Grant (onderzoeker op het gebied van coaching) heeft een methode ontwikkeld om binnen een coachingstraject de vraag van de coachee beantwoord te krijgen:

 1. Gewenste resultaten formuleren
 2. Gerichte doelen stellen
 3. Motivatie verhogen door sterke punten te identificeren en zelfvertrouwen op te bouwen
 4. Hulpmiddelen identificeren en actieplannen formuleren
 5. Vooruitgang tot het bereiken van de doelen monitoren en evalueren
 6. Actieplannen aanpassen op basis van de feedback
online coaching

Snel resultaat behalen

Binnen online coaching ligt de nadruk op het verhogen van de motivatie door sterke punten te identificeren en het opbouwen van zelfvertrouwen, evenals het bepalen van hulpmiddelen en het formuleren van actieplannen (stappen 3 en 4). Het coaching proces versnelt door deze aanpak en de coachee kan zich het geleerde daadwerkelijk eigen maken. Hierdoor worden sneller blijvende resultaten behaald. Deze methode gaat uit van de positieve psychologie; ofwel uitgangspunt is dat wat goed gaat maar nog beter kan!

Uit deze uitgangspunten is een werkwijze voorgekomen: het ABC-model voor het echte veranderen.

Voordelen van online coaching

Waarom zou je als je een coachvraag hebt je traject online laten plaatsvinden?

 1. De coaching kan plaats- en tijdonafhankelijk plaatsvinden (asynchroniciteit. Je hebt geen reistijd nodig en je bepaalt zelf wanneer en waar je werkt aan je coachtraject en/ of contact met je coach opneemt. 
 2. Er is een aaneenschakeling van contacten. In een online traject heb je meerdere keren per week contact met de coach. Bij f2f gesprekken is dit slechts 1 keer per 2 tot 4 weken. Uit onderzoek is gebleken dat er een duidelijk verband is tussen de contactfrequentie en het succes van het traject.
 3. Kleine actiestappen. Doordat coach en coachee meerdere keren per week contact hebben kunnen er kleinere stapjes gemaakt worden waardoor er vaker successen behaald worden.  Door succes te behalen zorg je voor behoud en vergroten van de motivatie.
 4. Snel tot de kern. Doordat het coachproces plaatsvindt in de zelfgekozen omgeving van de coachee heeft de coachee een goed gevoel van veiligheid en controle over het proces.. Deze aspecten maken het makkelijker tot de kern van waar het om gaat door te dringen.
 5. Ruggespraakmogelijkheden. De coachee heeft door het (voornamelijk) schriftelijk karakter van het traject tijd om na te denken of met iemand te overleggen voordat hij reageert op een bericht van de coach.
 6. Alles staat zwart op wit. De dialoog tussen coach en coachee is altijd terug te lezen wat kan bijdragen aan inzichten in het coachproces.
 7. Structureren en motiveren. Door het schrijven worden de gedachten geordend en gestructureerd. Dit draagt bij aan reflectie, een onmisbaar onderdeel van het coachtraject.
 8. Veiligheid. De coaching vindt plaats in een beveiligde omgeving.
coach

Zo werkt online coaching

Online loopbaancoaching betekent dat het hele traject, van intake tot evaluatie, online plaats vindt. Dat wil zeggen, via email en beeldbellen.  De intake vindt plaats via beeldbellen. Na het bepalen van het doel dat je met de coaching wilt behalen wordt een coachovereenkomst opgesteld en kan het traject van start gaan. Je coach ondersteunt je bij het behalen van jouw doel(en) waarbij er wekelijks contact is via de mail of beeldbellen. De dialoog met je coach vindt plaats via de email en via beeldbellen. Privacy is belangrijk, dus vindt de coaching plaats in een beveiligde omgeving en je coach is gehouden aan de beroepsethiek van coaches.

Je coach kan je opdrachten geven die je inzichten opleveren, je aan het denken zetten. Dat is goed, maar niet altijd gemakkelijk. De waarheid is soms onprettig…  Handig bij online coaching is het feit dat je wanneer en waar je maar wilt met je coachtraject bezig kunt zijn. Dus of je nu thuis bent, in de sportschool of een weekend weg, je kunt altijd een bericht van je coach lezen of er een versturen. Omdat je dan niet face to face met je coach in contact bent heb je altijd de mogelijkheid om wat langer na te denken over een vraag of opmerking van je coach. Tussen de mailuitwisselingen door zijn er verschillende contacten via beeldbellen. Deze manier van coachen betekent in feite dat je zelf volledig in charge bent over jouw traject. Handig toch?