16 juni 2020

Monique van Lierop

Hoe Vaak Denk jij Na Over het Veranderen van je Loopbaan?

Britse vrouwen doen dat 10 keer per jaar, blijkt uit onderzoek!

Uit een ander recent onderzoek (Effectory) kwam naar voren dat 41 % (!) van de werknemers matig of niet gelukkig is op het werk. Er wordt dus vaak over ander werk nagedacht! Veel meer dan vroeger toen een werknemer voor een baan koos en niet zelden zijn hele werkende carrière bij dit bedrijf bleef werken. Tegenwoordig vinden werknemers zaken als voldoening en zelfontplooiing veel belangrijker.

Ook de verhoging van de pensioenleeftijd, de flexibilisering van de arbeidsmarkt en een leven lang leren werken een verandering van loopbaan in de hand. Onze loopbaan overkomt ons dus niet meer maar we geven er bewust inhoud en richting aan! Dat neemt niet weg dat velen van ons dromen van een andere carrière maar uiteindelijk geen concrete stappen zetten. Een eventueel lager inkomen belemmert ons, maar ook de onzekerheid of het wel gaat lukken.

Welke motieven hebben we om onze loopbaan te veranderen?

Er is hierin onderscheid te maken tussen persoonlijke en professionele motieven. Als het gaat om persoonlijke motieven dan gaat het om de stress van de baan die (te veel) invloed heeft op het persoonlijke leven. Ook een burn out of bore out zijn redenen om een carrière switch te maken. Een andere persoonlijke reden is het team; de samenwerking in het team en/ of met de manager verloopt niet prettig waardoor een andere loopbaan overwogen wordt.

De professionele motieven om je loopbaan te veranderen gaan over financiën; de gewenste loonsverhoging zit er voorlopig niet in, of over doorgroeimogelijkheden; er is weinig perspectief op een nieuwe uitdaging. Daarnaast kan ook de omgeving van het kantoor je niet meer aanstaan. Je wilt bijvoorbeeld in een andere stad of meer groene omgeving werken. Ook de afstand naar kantoor en beperkte opleidingsmogelijkheden kunnen aanleiding zijn om te willen switchen.

Veranderen van je loopbaan

Als je overweegt je loopbaan te veranderen kun je in elk geval de volgende stappen zetten:

  1. Word je bewust van je waarde! Dan heb ik het hier niet over geld maar over je kennis en kunde. Wat kun jij? Wat vind je leuk en belangrijk ? Wat zeggen anderen in je omgeving hierover? Probeer een mooi overzicht te krijgen van je vaardigheden en kwaliteiten. (in deze fase kan een loopbaan coach heel handig zijn).
  2. Probeer eens als vrijwilliger of als stagiair te proeven van werk in een andere branche. Je krijgt een beeld van het werk. De praktijk kan zomaar anders zijn dan je dacht! Bovendien leer je op deze manier weer mensen kennen.
  3. Zorg voor een goed en volledig cv. Uiteraard moet het up to date zijn en zeker als het al weer een tijd geleden is, is het goed om eens te checken welke eisen er tegenwoordig aan een cv worden gesteld. Voor een mooi uiterlijk van je cv kun je gebruik maken van een format bijvoorbeeld van Cava.
  4. Laat iedereen in je omgeving weten van je plannen. Wie weet waar het toe leidt. Uiteraard actualiseer je tevens je Linked In pagina. Er zijn bedrijven die algemene informatie bijeenkomsten organiseren voor mogelijk geïnteresseerden. Dat kan ook een handige stap zijn voordat je daadwerkelijk ergens solliciteert.

Veranderen van je loopbaan

Een switch geven aan je loopbaan is spannend maar kan je ook heel veel brengen! Wil jij ontdekken of het veranderen van je loopbaan iets voor jou is? Lees dan de pagina over loopbaancoaching.

Succes met de stappen die je gaat zetten…… 🙂