10 december 2020

Monique van Lierop

Ik durf nog niet!

Over het zetten van stappen in je loopbaan

Wat is dat toch dat we volop fantaseren over die andere baan, andere relatie of een ander leven maar het niet doen? We dromen allemaal wel eens van de grote verandering toch? In dit blog vertel ik je hoe dat zit, hoe ik mijn big careerchanges aanpakte en geef ik je tips die je helpen jouw eerste stap richting verandering te zetten. Geïnteresseerd? Lees dan vooral verder.

In mijn loopbaan heb ik diverse keren beslissingen genomen die grote verandering te weeg brachten. Dat ging niet zonder slag of stoot. Veel piekeren en tobben en soms duurde dat ook best een tijd. Al met al maakte ik een switch van de zorg naar het onderwijs en later nog een switch van het onderwijs naar zelfstandig coach voor zorg- en onderwijsprofessionals en studenten. Die laatste switch maakte ik met behulp van een loopbaancoach. Zij hielp me inzien dat het tijd werd voor een nieuwe stap die ik vervolgens ook durfde te zetten.

Herken je een of meer van de volgende signalen? Dan ben jij misschien ook wel toe aan een loopbaanswitch!Ervaar je teveel werkstress door een te volle agenda of een rommelig werkende organisatie? Of misschien ben je gewoon niet meer zo enthousiast over je werk en zit je vooral je tijd uit? Geen puf om iets te doen en vaak vermoeid? Rugklachten of andere lichamelijke ongemakken?

Neem de signalen serieus

Dit zijn signalen die je serieus zou moeten nemen. Ze wijzen je op het feit dat er iets moet gebeuren. Ik herken de stress en de vermoeidheid vanuit mijn onderwijsbaan. Dat zorgde ervoor dat ik vooral privé een minder leuk persoon werd. Het werk werd inhoudelijk ook minder leuk, de uitdaging was er wel af. Er zijn een heleboel redenen waarom mensen van baan veranderen. Dit is de top 5.

  1. Hoger salaris
  2. Meer uitdaging
  3. Betere arbeidsvoorwaarden
  4. Persoonlijke ontwikkeling
  5. Kortere reistijden

Voor mij waren altijd persoonlijke ontwikkeling, uitdaging en meer autonomie mijn belangrijkste motieven om die verandering aan te gaan. Toch maakt lang niet altijd iedereen de keuze om van baan te veranderen ook al staan de seinen op groen! Hoe komt dat ? Hier zijn enkele redenen voor aan te wijzen. Wij mensen willen graag positieve verandering maar nog liever hebben we veiligheid en de vertrouwdheid van het bekende. We floreren als we weten waar we aan toe zijn. Dat geeft rust en duidelijkheid.

Durf nog niet

Je weet tenslotte wat je hebt en niet wat je krijgt

Terwijl het best logisch is dat er op enig moment een behoefte tot veranderen ontstaat. De keuze die je ooit voor je huidige carrière maakte was toen de beste keuze. Maar je bent zoveel jaren verder; je bent veranderd, ouder geworden en je hebt misschien ook andere interesses.En zo ontstaat de spagaat waar je in terecht kunt komen. Aan de ene kant de behoefte tot veranderen en ontwikkelen, maar aan de andere kant is de vertrouwdheid en veiligheid van je huidige situatie heel comfortabel.

Om een keuze te durven maken heb je bepaalde vaardigheden nodig. Check maar eens of en hoe die bij jou aanwezig zijn.
Een eerste belangrijke vaardigheid is dat je zelfbewustzijn hebt. Dit betekent dat je jezelf kent, dat je weet wat je belangrijk vindt. Daarnaast is ook je innerlijk kompas van belang. Je innerlijk kompas helpt je richting te bepalen op basis van je waarden en principes. Verbeeldingskracht helpt je om je een voorstelling te maken van een mogelijk toekomstscenario.

Albert Einstein zei ooit: “Verbeeldingskracht is belangrijker dan kennis, kennis is beperkt tot alles wat we nu weten en begrijpen, terwijl verbeelding de hele wereld omarmt.”

Tenslotte heb je bij het maken van een keuze je onafhankelijke wil nodig. Dat betekent dat je voldoende kracht hebt om echt te doen wat je zelf wilt. Over verbeeldingskracht gesproken. Enkele jaren geleden was ik bij een loopbaancoach om met haar te onderzoeken hoe ik verder wilde met mijn carrière. Zij deed met mij een visualisatieoefening, een oefening waarin ik mijn toekomst in mijn hoofd visualiseerde. Dat was best heftig, want na die oefening had ik geen enkele twijfel meer. Ik wist 100% zeker dat ik mijn carrière in het onderwijs wilde beëindigen, dankzij mijn verbeeldingskracht.

Verban de opmerking “Ik durf nog niet” naar de verleden tijd

Ik wens jou zelfbewustzijn, een innerlijk kompas, verbeeldingskracht en een onafhankelijke wil toe! Stoei jij met vragen rond je loopbaan? Twijfel je of je nog op de voor jou beste plek zit en wil je verder? Misschien is een loopbaantraject wel iets voor jou. Lees hier meer over loopbaancoaching.