29 juni 2020

Monique van Lierop

Hoe Is het Met Jouw Werkgeluk Gesteld?

In dit artikel uitleg over het begrip werkgeluk, wat ons wel en niet gelukkig maakt in het werk en uiteraard kun je ook checken hoe het met jouw werkgeluk zit. Werkgeluk kan voor iedereen anders zijn maar in het algemeen kun je zeggen dat werkgeluk bepaald wordt door de mate waarin je plezier hebt in wat je doet, er voldoening uit haalt, geprikkeld wordt en sociale interacties ervaart.

Volgens het Werkgelukonderzoek 2019 ziet de meerderheid van de werknemers (69%) de omgeving ( het team, de leidinggevende en het management) als bepalend voor hun werkgeluk.In dit zelfde Werkgelukonderzoek 2019 geven we onszelf het rapportcijfer 7,2 . Een ruim voldoende dus. Als we gelukkig zijn in ons werk hebben we vooral een gevoel van plezier, voldoening in wat we doen en we ervaren zingeving die het werk ons geeft.

Jouw werkgeluk


Wanneer zijn we niet blij met ons werk?

We zijn minder blij met ons werk als de werkdruk te groot is. Deze heeft dan effect op je privéleven en de kans dat je over je grenzen heen gaat is dan groot. Ook de hoeveelheid verantwoordelijkheid in het werk kan te groot of te klein zijn. Beide zijn niet goed voor het werkgeluk. Ook weinig of geen nut ervaren van wat je doet draagt bij aan minder werkgeluk. En last but not least; geen uitdaging in het werk en geen of weinig mogelijkheid tot groei in je loopbaan zijn funest voor ons werkgeluk!

Wat zijn de gevolgen van niet blij zijn met je werk?

Als je langere tijd niet gelukkig bent in je werk kan dat negatieve gevolgen hebben voor je hele bestaan. Als je niet blij bent met wat je doet en er is geen perspectief dat dit beter wordt kun je je somber gaan voelen. Voor ons welzijn is het nu eenmaal belangrijk dat we ons nuttig voelen, dat we voelen dat we er toe doen. Als je sombere gevoelens krijgt is het meer dan tijd voor actie.

Uiteindelijk heb je zelf je de regie over je leven en dus over je werkgeluk!

Je kunt kiezen voor verandering. Natuurlijk kun je ontslag nemen maar voordat je dat doet kun je je leidinggevende om een loopbaancoach vragen. Met behulp van je coach leer je wat je sterke en minder sterke punten zijn, wat jij belangrijk vindt en wat je nu echt wilt. Waar zou jij voor willen gaan?

Wil je weten hoe het zit met jouw werkgeluk?

Loop dan onderstaande items langs en check hoe jij in je werk op deze punten scoort.

 1. Hoeveel invloed heb je op hoe je werkdag er uit ziet? Hoe autonoom bij jij?
 2. In hoeverre zet jij je sterkte kanten, je kwaliteiten in?
 3. Hoe uitdagend is jouw baan? Precies goed, of te veel of te weinig uitdagend?
 4. Hoe zit het met de mate van afwisseling? Niet te veel zodat het stress oplevert?
 5. Weet je wat er van je verwacht wordt? Is er bijvoorbeeld een functieomschrijving?
 6. Hoe zijn de sociale contacten? Verloopt dit prettig en is dit voldoende voor jou?
 7. Is je salaris passend bij je functie en de taken die je hebt?
 8. Is de werkomgeving veilig en prettig?
 9. Krijg je voldoende waardering voor je werk van collega’s en leidinggevende?
 10. Hoe waardeer je zelf je werk?
 11. Hoe blij ben jij met je baas?
 12. Zijn er voldoende toekomstperspectieven?
 13. Behandelt de organisatie je eerlijk?


Stappen nemen in jouw werkgeluk

Ik ben benieuwd hoe jij jezelf en je werkgeluk scoort! Wat zegt de uitkomst over jou? Ben je helemaal happy of toch niet. Bedenk dat jij altijd de regie hebt over je werkgeluk. Wil je samen werken aan jouw werkgeluk? Kijk dat op de pagina over loopbaancoaching.