12 januari 2021

Monique van Lierop

Een nieuw jaar met nieuwe kansenGrijp dit moment om in actie te komen!

Menigeen start het nieuwe jaar met allerlei nieuwe voornemens. Januari, de maand van de goede voornemens. Doe jij aan dry january? Of ga je nu echt meer sporten, afvallen, vaker naar je schoonouders of eindelijk starten met mediteren? Of ga je vrolijk door met hoe je bezig was? 

Maar… doe jij wat je echt wilt? 

Door de pandemie en het toch wat aparte leven wat we nu hebben kunnen ook andere vragen en thema’s je aandacht vragen. Thema’s die heel fundamenteel kunnen zijn zoals carrière. Ben je door de pandemie anders aan het werk of beleef je je werk anders? Zijn er collega’s ziek geworden of heb je anderen in je directe omgeving die direct geraakt zijn door corona? Geef je al maanden vanuit je huis je lessen of heb je in je werk dagelijks met corona te maken? Al deze aspecten kunnen aanleiding zijn om je carrière eens tegen het licht te houden. 

Ja en schoenen aan en aan de wandel om er eens rustig over na te  denken.


Heb je twijfels over je loopbaan? Check dit lijstje eens.

 • Je hebt een teveel aan keuzemogelijkheden en het lukt je maar niet een keuze te maken.
 • Je werkt al wat jaren en ziet dat de werkelijkheid niet overeenkomt met je oorspronkelijke ideeën over je loopbaan. Je voelt je teleurgesteld.
 • Je voelt honderd verantwoordelijkheden en verplichtingen op je drukken en voelt je daarom niet vrij om keuzes te maken.
 • Je bent heel loyaal aan de organisatie waar je werkt en ziet op tegen een verandering. Je blijft daarom al te lang zitten op een veilige vaste werkplek die je eigenlijk saai en niet uitdagend meer vindt.
 • Je wordt overvallen door de gedachte: ‘Is dit het nu?’, ‘Moet ik dit de rest van mijn leven doen?’, ‘Heeft dit werk nou nut?’
 • Je krijgt de kriebels en hebt een enorme zin in iets nieuws, helemaal iets anders.
 • Je bent al wat ouder en je voelt de urgentie om oude plannen alsnog te verwezenlijken.
 • Je hebt het gevoel dat het leven meer voor jou in petto heeft, maar weet niet wat en hoe er te komen.

Stel nou dat een van de hierboven genoemde twijfels helemaal op jou van toepassing is. Wat kan dan een eerste, veilige stap zijn? 

Een stap die jou meer inzicht geeft in waar je nu staat, maar waarmee je geen enkel risico neemt is in kaart brengen hoe jij ervoor staat ten opzichte van de huidige arbeidsmarkt. 

Misschien is dit het moment voor jou zijn om een SWOT-analyse te doen. Een SWOT-analyse is een laagdrempelig en eenvoudig instrument om in kaart te brengen waar jouw nieuwe kansen liggen op de arbeidsmarkt maar ook wat je beter niet kunt doen. Met een Persoonlijke SWOT-analyse breng je jouw sterke en zwakke punten, en de kansen en bedreigingen van de arbeidsmarkt in kaart.


nieuwe kansen

Waar staat SWOT voor?

 • Strenghths: Wat zijn mijn sterke punten? Waarin onderscheid ik me in positieve zin van mijn concurrenten op de arbeidsmarkt?
 • Weaknesses: Wat zijn mijn zwakke punten?
 • Opportunities: Welke carrièrekansen doen zich voor op de arbeidsmarkt?
 • Threats: Welke bedreigingen dienen zich aan?

Een SWOT- analyse wordt meestal in een matrix weergegeven.


Tips bij het maken van een SWOT- analyse

 1. Wees eerlijk en realistisch (dus ook niet te bescheiden!). Kijk door de bril van een potentiële werkgever. 
 2. Neem in elk vak van de matrix bijzonderheden op die jou onderscheiden van anderen.
 3. Wees concreet! Als je bij sterktes wilt noemen dat je goed kunt samenwerken zeg dan bijvoorbeeld dat je goed bent in iemand iets uitleggen.
 4. Probeer de verschillende onderdelen van de matrix met elkaar te verbinden door je sterktes te gebruiken bij je nieuwe kansen. 
 5. Check je zwaktes en kijk waar je die kunt verbeteren. 

Tenslotte:

Een persoonlijke SWOT-analyse is behulpzaam bij verkrijgen van inzicht in jouw nieuwe kansen op de arbeidsmarkt in het nieuwe jaar. Waar ga jij voor in 2021? 

Meer weten? Check www.soyellowcoaching.com