Online coaching
01 maart 2021

Monique van Lierop

Belemmerende overtuigingen

Overtuigingen:  leef jij zoals je wilt?

Iedereen staat wel eens stil bij de vraag of je doet wat je werkelijk wilt. Dat kan om allerlei aspecten van het leven gaan. Denk hierbij aan wonen, relaties, wel of geen kinderen willen krijgen, werk en carrière. Daar een oprecht antwoord op geven is moeilijk. Soms weten we het gewoon niet echt. Het is ook superlastig of zelfs pijnlijk om over na te denken en dus wordt het thema weer geparkeerd. Herkenbaar? We zitten vaak vast in onze denkpatronen waardoor de ruimte ontbreekt om diep van binnen te kijken hoe het er voor staat.

Het jammer dat we het soms niet aandurven om echt te kijken naar wat ons tegenhoudt om onze diepste verlangens en passies te volgen. In dat geval is de angst groter dan het verlangen. Er is een manier om deze remmingen, ook wel belemmerende overtuigingen genoemd, te herkennen en analyseren. Als dat je dit kunt is de volgende stap het omkeren van deze belemmerde overtuigingen in positieve overtuigingen en het creëren van ruimte voor groei en ontwikkeling.

Wat zijn belemmerende overtuigingen?

Belemmerende overtuigingen zijn negatieve opvattingen die je er bewust of onbewust over jezelf en de wereld om je heen op na houdt. Belemmerende overtuigingen die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg, ik ben het niet waard of ik doe er niet toe.

Er zijn verschillende manieren om jouw belemmerende overtuigingen zichtbaar te maken.

  • Bedenk eens welke boodschappen je vanuit je opvoeding, uit je gezin en familie, hebt meegekregen. Een boodschap kan positief lijken maar toch ook een keerzijde hebben. Bijvoorbeeld de boodschap dat je alles kunt bereiken als je maar wilt. De keerzijde van deze boodschap is dat als je (nog) niet hebt bereikt wat je zou kunnen dat je dan kennelijk niet wilt, of misschien zelfs een slappeling bent.
  • Een andere manier is alle belemmerende overtuigingen die je hebt en die regelmatig in je gedachten opduiken, op te schrijven. Vervolgens kun je ze een rangorde geven, van meest naar minst belangrijk.

De omkering

Als je je belemmerende overtuigingen helder hebt kies er dan 1 uit die je graag uit de weg wilt hebben. Herformuleer deze overtuiging naar iets positiefs. Bijvoorbeeld: “Ik mag geen fouten maken” omkeren tot “Fouten maken mag”. Deze nieuwe positieve overtuiging ga je vanaf nu toepassen als de oude overtuiging opspeelt. Kom je er niet goed uit of blijft je belemmerende overtuiging je in de weg zitten neem dan contact met mij op. Ook jij verdient verdere groei en ontwikkeling! Wil je meer lezen over persoonlijke ontwikkeling? Lees dan ook dit artikel met 5 Tips om makkelijker keuzes te maken.