18 oktober 2019

Monique van Lierop

5 Tips om Minder te Piekeren

Is het nou zo erg om te piekeren? Welnee, iedereen piekert wel eens en het heeft ook een functie; het helpt je om je gedachten te ordenen en dat is hartstikke nuttig! Maar, helaas kunnen we ook in kringetjes blijven ronddraaien rondom hetzelfde onderwerp. Dat is vermoeiend en het levert niets op! Hieronder vind je 5 tips om minder te piekeren.

Tip 1: Schrijf je gepieker van je af

Door je gedachten op te schrijven zet je wat er in je omgaat op een rijtje. Dat geeft rust, maar ook overzicht en inzicht. Je kunt hiervoor een schriftje nemen of schaf een mooi dagboekje aan. Plan hiervoor een vast moment op de dag.

Tip 2: Zoek afleiding

Als je merkt dat je met je gepieker weer eindeloos in kringetjes ronddraait ga dan iets doen. Iets doen helpt om je hoofd leeg te maken. Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen.

Tip 3: Praat erover

Praat over je zorgen met iemand die je na staat. Het lucht in elk geval op en het helpt bij het ordenen van je gedachten waardoor het rustiger in je hoofd wordt. En wie weet krijg je ook nog een goed advies.


Minder te piekeren


Tip 4: Onderschat je intuïtie niet

Piekeren hangt niet zelden samen met moeite hebben met het nemen van een besluit. Luister ook naar dat stemmetje dat je zegt wat te doen. Vaak weet je wel welk besluit je moet nemen… maar soms is dat pijnlijk. Dat vraagt lef!

Tip 5: count your blessings

Als je piekert is het glas half leeg… maar dat betekent dat het ook half vol is! Maak eens een lijstje met alles waar je blij mee bent. Word je een stuk vrolijker van en misschien helpt het jou om minder te piekeren.Probeer deze tips eens een tijdje serieus uit. De kans is groot dat je knopen doorhakt, meer controle ervaart over je gedachten en dat je blijer wordt. Blijf je toch ontevreden, overweeg dan professionele hulp van bijvoorbeeld een coach. Vond je dit artikel leuk? Lees dan ook dit artikel over hoe je makkelijker keuzes leert maken.

Succes met deze tips!